Ce contributii sociale se retin la indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca (boli obisnuite, accidente in afara muncii)?
Contributia de asigurari sociale de sanatate
– contributia angajatorului se datoreaza asupra indemnizatiilor suportate din fondurile angajatorului
Prevederile legislative:
• art. 296.4 alin. (1) lit.o) “ Baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, .., reprezintă câştigul brut realizat din activităţi dependente, în ţară şi în străinătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:..o) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de angajator, potrivit legii”
• art. 296.17 alin.(1) „Contribuţia de asigurări sociale de sănătate nu se datorează pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g) pentru indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate din fondurile proprii ale acestora.”
• art. 296.17 alin. (6) lit. a) Cod fiscal : ” 6) Persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g) datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), calculată asupra:
a) sumelor reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, numai pentru zilele de incapacitate temporară de muncă, suportate de angajator;”
• pct. 11 lit. a) din normele metodologice date in aplicarea art. 296.5 Cod fiscal „În baza lunară de calcul pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de angajator se includ şi următoarele venituri realizate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b) din Codul fiscal:
a) cuantumul sumelor reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, numai pentru primele 5 zile de incapacitate temporară de muncă suportate de angajator;”
-contributia individuala nu se datoreaza (indiferent de sursa indemnizatiilor: fond propriu sau FNUASS)
Baza legislativa:
• art 296.16 lit.b) Cod fiscal – “ Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri: la contribuţia de asigurări sociale de sănătate, veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. o)( indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de angajator, potrivit legii), p) (indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;) şi ţ) (veniturile acordate la momentul disponibilizării, venitul lunar de completare sau plăţile compensatorii, suportate din bugetul asigurărilor de şomaj, potrivit actelor normative care reglementează aceste domenii).”
• pct. 21 lit. a) si b) din normele metodologice date in aplicarea art. 296.16: „Sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, următoarele:
a) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de angajator, potrivit legii, numai pentru contribuţia individuală;
b) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;”
Contributia de asigurari sociale
– contributia individuala si a angajatorului se datoreaza asupra bazei de calcul reprezentata de 35% din salariul de baza mediu brut pe tara x nr. de zile lucratoare din concediu medical
Baza legislativa :
•Art.296.11 Cod fiscal:” Baza de calcul al contribuţiilor sociale pentru veniturile sub forma indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate:
Pe perioada în care persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), precum şi cele prevăzute la art. 1 alin. (2), la art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 339/2006, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 296^4 alin. (3), corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical. „
• pct. 7 din normele Metodologice date in aplicarea art. 2964 “În baza lunară de calcul al contribuţiei individuale de asigurări sociale, în cazul persoanelor prevăzute la art. 296.3 lit. a) şi b) din Codul fiscal, se include şi suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, prevăzut la art. 296.4 alin. (3) din Codul fiscal, în cazul indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională.”
Contributia de asigurari pentru somaj
– contributia individuala si a angajatorului se datoreaza asupra indemnizatiilor suportate din fondurile angajatorului
Baza legislativa:
• art. 296.4 alin. (1) lit.o) Cod fiscal:prezentat mai sus:
• art. 296.16 lit. c) pct. c1 Cod fiscal: ” Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri: la contribuţia de asigurări pentru şomaj: … c1. veniturile prevăzute la art. 296.4 alin. (1) lit. d), e), g), h), j), l), n), p)( p) indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;), r), s), ş), t) şi ţ);”
• pct.23 lit. h) din Norme dat in aplicarea art. 296.16 : “Sunt exceptate de la plata contribuţiei de asigurări pentru şomaj, următoarele: indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;”
Contributia pentru concedii si indemnizatii
– se datoreaza asupra indemnizatiilor suportate din fondurile angajatorului
Baza legislativa:
• art. 2964 alin. (1) lit.o) prezentat mai sus
• art. 296.16 lit. e) pct. e2:” Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri: la contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate: e2. veniturile prevăzute la art. 296^4 alin. (1) lit. g), h), j), l), n), p) (indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate suportate de la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii), s), ş), t) şi ţ);
• art. 296.17 alin. (7) lit.a) Cod fiscal:” Persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g) datorează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), calculată asupra:
a) sumelor reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, numai pentru zilele de incapacitate temporară de muncă, suportate de angajator;
b) sumelor reprezentând indemnizaţii de incapacitate temporară de muncă, survenită ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, acordate în baza Legii nr. 346/2002, republicată, cu modificările ulterioare.”
• pct. 12 lit. a) din normele metodologice date in aplicarea art. 296.5 : “În baza lunară de calcul al contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate datorată de angajator se includ şi următoarele venituri realizate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b) din Codul fiscal:
a) cuantumul sumelor reprezentând indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, numai pentru primele 5 zile de incapacitate temporară de muncă suportate de angajator;
Contributia pentru accidente de munca si boli profesionale
– se datoreaza asupra bazei de calcul reprezentata de salariu minim brut pe tara garantat in plata corespunzator numarului de zile lucratoare din concediu medical
Baza legislativa:
• art. 296.5 alin. (5) din Codul fiscal:” Pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) şi g), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurare la accidente de muncă şi boli profesionale reprezintă suma câştigurilor brute realizate lunar de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) şi b), respectiv salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical, cu excepţia cazurilor de accident de muncă sau boală profesională.”
• pct. 15 din normele metodologice date in aplicarea art. 296.5 “Pe perioada în care persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) și b) din Codul fiscal beneficiază de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, baza de calcul al contribuţiei pentru accidente de muncă și boli profesionale o reprezintă salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din concediul medical.”
Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
– se datoreaza asupra indemnizatiilor suportate din fondurile angajatorului .
Baza legislativa:
• Art. 296.4 alin. (1) lit.o) CF –prezentat mai sus
• Art. 296.16 lit.f) Cod fiscal: ” Se exceptează de la plata contribuţiilor sociale următoarele venituri:… f) la contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, veniturile care nu au la bază un contract individual de muncă, precum şi prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat sau Fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă şi boli profesionale.”
• Pct. 24 lit. c) din normele metodologice date in aplicarea art. 296.16“Sunt exceptate de la plata contribuţiei la Fondul de garantare a creanţelor salariale următoarele:…c) prestaţiile suportate din bugetul asigurărilor sociale de stat sau Fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate, inclusiv cele acordate pentru accidente de muncă și boli profesionale;”